Рубрика: Електротехника
Халогени светилки
Автор: Миле Тасев
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


За многумина оние малечки украсни светилки се обични светилки со метално влакно, но сепак постои суштинска разлика, која ќе се обидеме да ја откриеме во текстот што следува.

Халогените светилки се "посовремена" конструкција на светилките со усвитено метално влакно. Тие спаѓаат во истата група на светилки кои светлината ја "произведуваат" со загревање на метално влакно кое свети (се усвитува). Овој тип на светилки за првпат е конструиран и патентиран во 1882 година. Комерцијалното производство на халогените светилки почнува некаде околу 1959 година.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.