Рубрика: Омнибус
Нобеловци за 2011 година
Автор: Александар Тошоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Откритие на забрзаното ширење на вселената преку набљудување на далечни супернови, откритието на квазикристали, истражувања за активирање на вродениот имунитет, откритието на дендричните ќелии и нивната улога во стечениот имунитет се некои од откритијата кои на нивните автори им ги донесоа Нобеловите награди за оваа година.

Клучни зборови:

Добитниците на Нобелова награда за физика - Перлмутер, Рајс и Шмит.

Добитниците на Нобеловата награда за медицина, Бејтлер, Хофман и Штајнман.

Дан Шехтман сликан со тродимензионален модел на квазикристалите кои ги открил.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.