Рубрика: Аудио и видеотехника
Проект: Hi-Fi monitor Monarch 7
Автори: Владимир Филевски, Сашко Ицковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/1996.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Како што ветивме, ви го претставуваме проектот за Hi-Fi звучник од компресионен тип. Се одлучивме да направиме квалитетен двонасочен (two way) звучник, односно звучна кутија со бас-звучник и високотонец. Меѓутоа, ова не значи дека звукот на овој звучник ќе биде полош од тронасочен (three way) звучник (со среднотонец). Праксата докажала дека ако двонасочен и тронасочен звучник имаат иста цена, најчесто подобар звук дава двонасочниот звучник. Ова правило се покажало особено точно за поевтините модели на звучниците. Евтиниот (и неквалитетен) среднотонец всушност ќе го расипе звукот. Подобро е да се направи квалитетен двонасочен звучник, отколку помалку квалитетен тронасочен звучник за истата цена.

Главни елементи и материјали:

Бас-среднотонец; Monacor SP-150
Високотонец; Monarch DT101SU

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/1996. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.