Рубрика: Аудио и видеотехника
Аналогно – дигитално: дали цд репродукторите добро звучат?
Автор: Љупчо Цветковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/1996.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Denon-DCD-3500

Уште пред петнаесетина години конструкцијата на дигиталните аудио системи им зададе главоболка на конструкторите, на почетокот поради големата цена и недоволно технолошки можности. Сепак, со текот на времето и развитокот на дигиталната техника, дигиталните аудио системи станаа наша реалност, со цена достапна до повеќето аудиофили, па така може да се направи споредба помеѓу аналогниот и дигиталниот систем. Дилемата почна. Согласно до технологијата и системот на работа CD репродукторите би требало да звучат идентично. Точно? НЕ!! Не се сите исти – некои се скапи, некои евтини, некои звучат добро, а други лошо. Притоа сум имал можност да слушнам евтин CD плеер што подобро звучи од CD плеер кој е неколкупати поскап. Значи оттука почнува дилемата дали CD плеерот е подобар од...

Системот за кој ќе зборуваме ќе биде куќниот грамофон. Дали неговите изворни предности се такви како што пишува по специјализираните списанија? Да почнеме од почеток...

За разлика од аналогниот систем, дигиталниот работи на сосема друг начин (види ЕМИТЕР 10/96). Самиот збор дигитален ни кажува дека се работи за уред кој теоретски  треба да е идеален за својата работа. Конкретно кај CD плеерот во однос на аналогниот грамофон во првиот момент разликата во звукот е забележителна.

Согласно до технологијата и системот на работа CD репродукторите би требало да звучат идентично. Точно?   НЕ!! Не се сите исти – некои се скапи, некои евтини, некои звучат добро, а други лошо. Притоа сум имал можност да слушнам евтин CD плеер што подобро звучи од CD плеер кој е неколкупати поскап. Значи оттука почнува дилемата дали CD плеерот е подобар од...

Клучни зборови:
Denon-DCD-3500

Denon-DCD-3500

Pioneer-PD-95

Pioneer-PD-95

Pioneer-PD-95 во внатрешноста

Pioneer-PD-95 во внатрешноста

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/1996. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.