Рубрика: Историја и археологија
Рим од камено време
Автор: Душко Бонев
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Серија нови археолошки откритија ја рушат претставата за тоа како изгледало каменото време. Во источна Турција е пронајден мегалитски комплекс кој со својата старост и начин на обработка ги руши постојните претстави за човекот од каменото време. Во Црно Море, Балтичко Море и Индискиот Океан се пронајдени населби од камено време на длабочина од 30 до 70 метри. Дали ова археолошко откритие треба да ни послужи како опомена за тоа што не чека?

Локацијата на Гобекли Тепе

Има уште многу неископани мегалити

Археологот Клаус Шмит покрај ископините.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.