Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Логички операции и порти
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој напис ќе ги разгледаме логичките операции во бинарниот броен систем и логичките порти, како електрични склопови со кои тие се изведуваат. За операциите со бројките на бинарниот броен систем се применува Буловата алгебра, базирана на законите на логичкото размислување, позната како логичка алгебра. Таа се темели на тврдењата кои можат да бидат само вистинити или невистинити, тоа се категории на логички променливи означени со логичка 1 и логичка 0. За позитивна логика е усвоено вистината да биде означена со логичка 1, а невистината со логичка 0. Негативната логика има спротивни ознаки.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.