Рубрика: Информатика
Колку е безбедна вашата компјутерска опрема?
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Освен ако не сте сериозен "фрик" по врвни електронички џиџиња, најверојатно вашиот "добар стар" PC е најскапиот уред кој го имате во вашиот дом, а ако поседувате лаптоп, тогаш со сигурност можеме да тврдиме дека тоа е најскапото нешто што го носите наоколу во торбата. Ако (не дај Боже) се случи на некој начин и да останете без некој од овие два уреда, следна мисла најверојатно ќе ви биде: Налет парите, на него имав илјадници скапоцени и лични податоци и фајлови! Најчесто крадецот и не мора физички да го украде предметот за да стигне до посакуваната цел, како бројот на вашата кредитна картичка, на пример, или само накратко да се "послужи" со вашата безжична мрежа за интернет поврзување или напад на трет компјутер. Во овој напис ќе ви дадеме неколку основни правила и насоки за да ја подобрите безбедноста на вашите електронски податоци.

Заштитата на вашите документи со лозинка е основата од која се започнува

За натрапникот да дојде до податоците не мора да е физички присутен.

"Инфицирањето" на вашиот компјутер може да се направи од оптички диск, УСБ меморија или картичка исто како и од интернет.

Ако сакате физички да го обезбедите вашиот компјутер на пазарот има повеќе решенија - од едноставни брави до сајли со катанци.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.