Рубрика: Омнибус
Нобеловци за 2010 година
Автор: Билјана Дијанисиева
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Јаглеродна кристална решетка со дебелина на еден атом, формирање на хемиски врски кај органски соединенија со паладиумот како катализатор, вештачко оплодување и теории за опишување на пазарот на работна сила се дел од достигнувањата кои на своите автори им ги донесоа нобеловите награди за оваа година. Овој пат сите лауреати се мажи, меѓу кои и првиот Кинез кој ја добива наградата за мир.

Нобеловиот медал

Константин Новоселов и Андре Геим добија награда за физика за пионерските експерименти со дводимензионалниот материјал графен

Роберт Едвардс ја освои наградата за медицина за развивање на ин витро оплодувањето.

Ричард Хек, Еи-Ичи Негиши и Акира Сузуки ја делат наградата за хемија за нивните експерименти со органската синтеза.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.