Рубрика: Електроника
Дисторзија за гитара
Автор: Игор Николовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дисторзијата или како уште се вика "fuzz" ефектот е еден од гитарските ефектите кои од аспект на електрониката најлесно се реализираат. Всушност како музички ефект е наједноставен во споредба со другите музички ефекти. Има повеќе начини да се генерира овој ефект, но најголемиот број од дисторзиите го користат принципот на "клипување" на сигналот. Така се генерира доста силна дисторзија која звучи исто како засилувачот да сте го пуштиле "до даска". Во наредниот текст покрај "класичните" дисторзии ќе биде прикажана и таканаречена TWANGY дисторзија. Инаку дисторзијата која е реализирана и која е прикажана во овој проект е така конструирана така што типот на дисторзијата и нејзините карактеристики се потполно флексибилни односно можат непосредно да се подесуваат преку повеќето потенциометри и преклопници.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: 980602
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.