Рубрика: Аудио и видеотехника
Систем за редукција на бучавата кај слушалките
Автор: Миле Серафимовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Слушалката треба да создаде звучно поле во многу мал простор;тоа е надворешниот дел од увото-ушната школка и слушниот канал-чија вкупна зафатнина изнесува околу 30cm3. Налегнувањето на слушалката врз увото има влијание врз стекнатиот впечаток за фреквенциската содржина; кон ова мора да се додаде и влијанието на проводноста на мекото ткиво и на коските од главата. Овие елементи многу ги разликуваат слушалките од звучниците.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.