Рубрика: Електроника
За најмладите електроничари: Регулатор на напон
Автор: Игор Николовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


За сите електронски конструкции потребен е извор на напојување. Многу често тоа се хемиски извори како на пример лекланшеови ќелии, или реден спој на повеќе такви ќелии во една целина наречена – батерија. Таквите извори се погодни за електронски конструкции односно уреди од преносен тип. Ако уредот трајно се користи во куќни услови препорачливо е да се користи трансформатор на напон со насочувач и стабилизатор на напон. Со употребата на конструкцијата односно регулаторот на напон опишан во понатамошниот текст во целина со било кој комерцијален адаптер - сигурно ќе добите еден квалитетен извор на напојување со можност за регулација на излезниот напон.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: 980302
Транзистори: BD139, BC547
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.