Рубрика: Медицина
Сокот од домати – природен убиец на салмонела
Објавено на 12.02.2024 - 18:00

Доматот е една од најомилените намирници во светот, а особено кај нас во Македонија. Она што го прави ова овошје уникатно не е само неговиот вкус, туку и неговите хранливи својства, изобилството на антиоксиданси, витамини и други скапоцени хранливи материи. Но, тоа не е сѐ! Според една нова студија, ова овошје преправено во зеленчук може да „убие“ некои сериозни цревни бактериски инфекции.

Трудот објавен во списанието Microbiology Spectrum, зад кој стои тим научници од Универзитетот Корнел (САД), ги анализира антимикробните својства на доматите и нивниот ефект врз Salmonella Typhi, патоген кој предизвикува тифусна треска, а кој се шири преку контаминирани извори на вода. За потребите на истражувањето, научниците изложиле лабораториски создадени култури од салмонела на свежо исцеден сок од домати, при што било забележано дека патогенот бил неутрализиран во рок од 24 часа!

Сокот од домати, tdAMP-1 и tdAMP-2 предизвикува пропустливост на мембраната. (A-C) Симулација на молекуларна динамика на tdAMP-1 и tdAMP-2. Структурите на tdAMP-1 и tdAMP-2 биле предвидени со системот за ВИ AlphaFold v2

Во текот на истражувањето, експертите го испитувале геномот на доматот во потрага по антимикробни пептиди (микроскопски протеини) способни да ја оштетат бактериската мембрана што го опкружува и го штити патогенот. Тие избрале 4 можни пептиди, тестирајќи ги против Salmonella Typhi. Меѓу нив, тимот идентификувал два можни кандидати, обата способни да го инхибираат растот на салмонела, па дури и да ја убијат една од нишките на овој патоген која била отпорна на ципрофлоксацин, антибиотик што вообичаено се користи за лекување на тифусната треска.

Во последната фаза од експериментот, научниците го моделирале обликот на двата идентификувани пептиди, симулирајќи ги нивните интеракции со бактериските клеточни мембрани. Како што се очекувале, за само 45 минути пептидите успеале да ги скршат клеточните мембрани на Salmonella Typhi, додека во последователните тестови тие се покажале ефикасни против Salmonella Typhimurium, уште една нишка на патогенот способна да предизвика несмртоносна интоксикација, била неутрализирана.

И покрај охрабрувачките резултати, истражувачите предупредуваат дека консумирањето големи количини сок од домати само по себе не е доволно за да се победи евентуална инфекција, која сепак треба да се лекува со соодветни лекови. Но, вклучувањето на доматите како дел од урамнотежената исхрана која е збогатена и со друго овошје и зеленчук, може да помогне да се намали веројатноста за труење со храна, благодарение на нивните антибактериски својства.

Клучни зборови:
Сокот од домати, tdAMP-1 и tdAMP-2 предизвикува пропустливост на мембраната

Сокот од домати, tdAMP-1 и tdAMP-2 предизвикува пропустливост на мембраната. (A-C) Симулација на молекуларна динамика на tdAMP-1 и tdAMP-2. Структурите на tdAMP-1 и tdAMP-2 биле предвидени со системот за ВИ AlphaFold v2 слика: Kwon/Lee/Lee/Song