Рубрика: Информатика
Преку 100 ИТ-експерти се обединија на конференцијата на Инграм за иднината на компјутерските системи
Објавено на 26.09.2023 - 17:00

Соња Николовска Евтимовска, територијален менаџер за продажба за Македонија, Косово и Албанија и Ивана Србиновска, продукт-менаџер

Втората годишна конференција „Вмрежување на Инграм и Вендорите #2“ („Ingram & Vendors Networking #2“) постигна огромен успех, собирајќи во Охрид преку 100 експерти од ИТ-секторот од Македонија, Албанија и Косово. Во текот на дводневната конференција, експертите говореа за идниот развој на технологиите – кибер безбедноста,  за ransomware (уценувачки софтвер) и виртуелизацијата, кои ја поместуваат ИТ-индустријата кон посигурна и безбедна средина за управување со податоци.

Преку 35 години, Ingram Micro претставува пример и лидер во технологијата, поместувајќи ги границите на возможното и невозможното. Ingram Micro преку неговиот овластен центар за обука, ја зајакнува работната сила, со едукација и сертификација од најголемите ИТ-вендори.

Групна фотографија на учесниците на конференцијата одржана во Охрид

Филип Сиљановски, регионалниот директор на оваа компанија за Македонија, Косово и Албанија  изрази благодарност кон партнерите и клиентите кои присуствуваа на настанот, притоа велејќи „Во Ingram Micro, ние сме архитекти на решенија. Промената е константна, но волјата за напредок е она што нè прави тоа што сме, a тоа е да сме секогаш чекор напред со технологијата и вештините на тимот”.

Филип Сиљановски, регионалниот директор за Македонија, Косово и Албанија

Настанот не би се случил без тимот во Ingram Micro кој стои позади овие вендори. Соња Николовска Евтимовска, територијален менаџер за продажба за Македонија, Косово и Албанија и Ивана Србиновска, продукт-менаџер беа лицата кои стојат зад реализацијата на овој настан.

Нашата мисија е да создадеме платформа каде што ИТ-вендорите ќе можат да го споделат своето знаење и најновите решенија со клиентите, како и со нашите партнерите во МАК регионот. Светот на технологијата е динамичен и како таков бара постојан проток и размена на информации за да случи промена кај сите“, вели Соња Николовска Евтимовска, а Ивана Србиновска додава „Целта ни е да обезбедиме богат терен за учење, фокусирајќи се на иновации и вештини. Затоа, нашиот Тренинг Центар, предводен од експерти од областа, служи како светилник на образовна исклучителност којашто ги подготвува поединците за идните предизвици“.

Соња Николовска Евтимовска, територијален менаџер за продажба за Македонија, Косово и Албанија и Ивана Србиновска, продукт-менаџер

Петар Маркота, инженер за безбедност во Check Point, ги појасни придобивките од прогресивните методологии на O365 Mail Security. Истакна напредна визија во решавање на проблемите за безбедност на е-поштата. „Во Check Point, целта не е само решавање проблеми, се работи за пионерски решенија кои се чекор пред потенцијалните сајбер закани“, пренесе Маркота, Check Point „O365 Mail Security – Reinvented“.

Петар Маркота, инженер за безбедност во Check Point (лево) и Драган Илиќ, постар технички менаџер од VMware (десно)

Драган Илиќ, постар технички менаџер од VMware им објасни на присутните за хоризонтот на софтверски дефинираното вмрежување и безбедноста преку VMware NSX.  „Ние не создаваме само технологија, ние ја поставуваме основата на мрежната безбедност на следните генерации којашто е во согласност со растечките побарувања на организацијата“, рече Илиќ, VMware „VMware NSX - Next Generation SDN and Security Platform“.

Системскиот инженер Немања Пејиќ проектираше убедлива приказна за реалната закана на ransomware и клучната улога на Veeam  во поттикнување отпорна одбрана. „Во епоха во која податоците се клучна осовина, обезбедувањето на нивната неприкосновеност против ransomware е квинтесенција на оперативната сила“, потврди Пејиќ, Veeam „Veeam Ransomware"

Системскиот инженер Немања Пејиќ (лево) и Рајнер Шмицбергер, консултант за решенија во Hitachi (десно)

Рајнер Шмицбергер, консултант за решенија во Hitachi, ја разоткри синергијата меѓу отпорноста на податоците и одржливоста, прикажувајќи етос кој е паметен во технологијата. „Со секој чекор кон отпорноста на податоците, се движиме кон одржливо технолошко патување коешто негира компромиси“, објасни Шмитзбергер, од Hitachi „DATA RESILIENCY & SUSTAINABILITY Without Compromise“.

Теодора Ралова, менаџер на партнери во компанијата Fujitsu, „Fujitsu не е само навигација низ олујата на современите предизвици, туку и оркестрирање на патувањето на откритијата во неистражената територија на можности“, објасни Ралова,  Fujitsu "Innovative Paradigms for Navigating Modern Challenges."

Рајнер Шмицбергер, консултант за решенија во Hitachi (лево) и Миколај Пигон, територијален менаџер во Forcepoint (десно)

Миколај Пигон, територијален менаџер во Forcepoint, покажа како Forcepoint ONE е неопходен за безбедно зголемување на работната брзина. „На брзини насочени кон безбедност не е опција, туку предуслов“, нагласи Пигон, од Forcepoint во својата презентација „Accelerating Business Velocity Securely with Forcepoint ONE“

Со финеса во кибер безбедноста, Слободан Милидраг  ја истакна суштината на јакнење на дигиталните средства против кибер нападите. „Како архитекти на дигитална одбрана, нашата потрага е ранливоста да ја трансформираме во сила, обезбедувајќи бастион на безбедност во дигиталното царство“, објасни Милидраг кој зборуваше во име на Radware for Fortifying Web Applications, Mobile Apps и за APIs Against Cyber Onslaughts.

Слободан Милидраг (лево) и дел од атмосферата во гледалиштето (десно)

Конференцијата „Ingram & Vendors Networking #2“ не само што поттикна робусна платформа за споделување знаења, туку го зајакна годишниот дијалог меѓу ИТ-експертите, насочувајќи ја индустријата кон посоработлива и иновативна иднина.

 

--- комерцијален напис ---

Клучни зборови:
Соња Николовска Евтимовска, територијален менаџер за продажба за Македонија, Косово и Албанија и Ивана Србиновска, продукт-менаџер

Соња Николовска Евтимовска, територијален менаџер за продажба за Македонија, Косово и Албанија и Ивана Србиновска, продукт-менаџер

Драган Илиќ, постар технички менаџер од VMware

Драган Илиќ, постар технички менаџер од VMware

Филип Сиљановски, регионалниот директор за Македонија, Косово и Албанија

Филип Сиљановски, регионалниот директор за Македонија, Косово и Албанија

Миколај Пигон, територијален менаџер во Forcepoint

Миколај Пигон, територијален менаџер во Forcepoint

Петар Маркота, инженер за безбедност во Check Point

Петар Маркота, инженер за безбедност во Check Point

Рајнер Шмицбергер, консултант за решенија во Hitachi

Рајнер Шмицбергер, консултант за решенија во Hitachi

Слободан Милидраг

Слободан Милидраг

Немања Пејиќ, систем-инженер

Немања Пејиќ, систем-инженер 

Теодора Ралова, менаџер на партнери во компанијата Fujitsu

Теодора Ралова, менаџер на партнери во компанијата Fujitsu