Рубрика: Информатика
Google решение за дешифрирање на докторскиот ракопис
Автор: Ива Зафировска
Објавено на 25.01.2023 - 11:45

Голем број лекари ги пишуваат рецептите набрзина, не обрнувајќи внимание на читливоста на ракописот, што оневозможува пациентите да разберат што точно им било препишано. Овој проблем е присутен од памтивек, а последниве гоидини многу технолошки компании се обидоа да го решат постигнувајќи мал или никаков успех. Но, се чини дека Google има решение што може да функционира...

Имено, на годишната конференција во Индија технолошкиот гигант објави дека соработува со фармацевтите за истражување на начини за дешифрирање на ракописот на лекарите. Функцијата што во моментов се истражува, а која сè уште не е подготвена да биде пуштена во оптек, им овозможува на корисниците да фотографираат рецепт или да го пренесат од библиотеката со фотографии. Како што тоа на настанот го демонстрирал Маниш Гупта, извршниот директор на Google од одделот за истражување во Индија, по обработка на фотографијата, апликацијата ги открива и ги истакнува лековите споменати во белешката.

Ова [апликацијата] ќе дејствува како помошна технологија за дигитализирање на рачно пишаните медицински документи со зголемување на бројот на луѓе, како што се фармацевтите, но [на крај] одлуката нема да се донесе само врз основа на резултатите од оваа технологија“, се вели во соопштението на компанијата.

Google за Индија е годишен настан на компанијата фокусиран на пазарот во Јужна Азија, и на него секоја година се прикажуваат десетици нови производи во развој.

На настанот компанијата соопшти и дека работи на унифициран модел за говор и за текст кој ќе опфати повеќе од 100 индиски јазици, со што би се овозможило интернет патување за милиони лица на пазарот во Јужна Азија.

Со над половина милијарда корисници, Индија претставува клучен пазар за Google. Но, минатата година беше една од најтешките години за Гугл на пазарот во Јужна Азија, со оглед на тоа што компанијата во два наврати во последните месеци беше казнета од индиското антимонополско регулаторно тело.

Како ќе функционира препознавањето на 'докторписот'
Клучни зборови: