Нацрти на плочките и повеќе електроника

Почитуван г-дин Таневски,
Сакам само да ви предложам, ако е можно, печатените кола да ги објавувате/печатите прописно, како што е тоа случај во сите списанија за електроника, дали од соседите или светски, бидејќи нема резон читателите да се мачат да цртаат плочки за проекти кои веќе сте решиле да ги објавите. Ако погледнете во кое било списание, сличен на Емитер, ќе забележите дека печатените кола (сите од тековниот број) дури и се печатат на посебна страница. Оној што решил да набави плочка преку вашиот ППК сервис, тој секако ќе набави, додека оние кои имаат услови сами да изработат, секако сами ќе изработат, па макар и да треба сами да ја компонираат според шемата, само што непотребно им создавате дополнителна работа.
Се надевам дека горенаведеното ќе има некакво влијание во понатамошните броеви на Емитер. Инаку, ве следам уште од првиот број на Емитер и ми е навистина криво што електрониката сè помалку и помалку ја има
Со почит,
Владимир Георгиев, дипл.ел.инж.

За овие прашања/предлози имаме пишувано во ЕМИТЕР во повеќе наврати и вам како редовен читател би требало да ви се познати тие текстови.
Еве copy-paste одговор за плочките, оригинално објавен во бројот 1/07:
"Нацртите на плочките за печатено коло (ППК) не ги објавуваме, од проста причина што ние продаваме професионално изработени ППК и тоа по цена приближно еднаква на празна плочка!!! Сигурно ќе се сложите дека нема никаква логика некој да се мачи да изработува плочка, кога таа ППК може веднаш да ја добие веќе изработена, речиси за истата цена како и празна, ненагризена плочка! Понатаму, со необјавувањето на нацртите на ППК се заштедува простор во списанието за нови проекти, што за една година се акумулира во толкав простор, доволен за уште два или три нови проекти! Верувам ќе се сложите дека тоа е во интерес на повеќето читатели".
Да напоменам и дека светски познатото списание за електроника Електор од пред повеќе од една година не ги објавува цртежите на своите плочки, најверојатно заради истите причини – заштеда на простор и продажба на готови плочки.
А за тоа дека во сегашниот ЕМИТЕР има помалку електроника отколку во старите броеви не сте во право, што можете лесно да го проверите самите со пребројување на страниците во последните броеви кои се исполнети со содржини од електроника/информатика/аудио/видео/телекомуникации и страниците на старите броеви (пред 2001г) кои целите беа посветени на овие рубрики. Еве, во последниот број (11/08) има околу 36 страници со овие теми, а толку изнесувал просекот на страници со содржини на броевите од 2000 година, додека, пак, броевите од 1995 до 1999 имале помал просек (29 до 35 активни страници). Поопширен одоговор на оваа тема ќе најдете во уводникот од ЕМИТЕР 9/03.
Со почит,
Слободан Таневски
главен уредник

Проблемот е во тоа што плочките кои ги продава Емитер се многу далеку од професионални (имам набавено неколку пати), што е уште една причина повеќе да бидат објавувани нацртите на плочките… Но како и да е, ваше е да правите како мислите, а наше е дали ќе продолжиме да го следиме Емитер и понатаму.
Поздрав,
Владимир Георгиев.

За да се направи професионална плочка не е доволен цртежот на бакарниот слој на ППК, туку е неопходен фајлот од цртежот на плочката (изработен во Протел, на пример). Со помош на цртежот на ППК во најдобар случај можете да направите само онакви плочки какви што се од нашиот ППК сервис (но со полош квалитет). За цената по која ги нудиме, нашите плочки се одлични. Самите проценете дали ви се исплати да потрошите неколку саати време плус материјалот (празна плочка, фотоспреј, киселина и средства за чистење) наместо да купите готова за 30 - 100 денари, колку што во просек чинат нашите нагризени плочки. Патем, ние можеме да направиме и најпрофесионални плочки (со сите заштити, солдер, сито печат, метализирани премини и сл), но сметавме дека тоа не е потребно за аматерски и полупрофесионални уреди (какви што се објавените во ЕМИТЕР), бидејќи таквите плочки би чинеле неколку пати повеќе од сегашните, а со тоа би биле неприфатливи за најголем број од читателите.
Нема тука голема филозофија - го правиме она што е во интерес на најголем дел од читателите, но и она што е неопходно за да може списанието да опстојува. А ова, колку што е во наш интерес уште повеќе е во ваш и во интерес на сите читатели.
А секако, ако не ви се допаѓа преку ЕМИТЕР да добивате околу 36 страници од електроника (и сродните дисциплини) + уште 30 страници од други научно-технички дисциплини за 130 денари и плочки за 30 - 100 денари по парче, тогаш како подобра варијанта ви го препорачувам британското списание Електор (со околу 50-60 страници содржини од електрониката) за 650 денари по број и нивните професионални плочки за 3 - 20 фунти (230 - 1500 денари) по парче.
Патем, доколку вие имате потреба за професионални плочки од нашите проекти, слободно обратете ни се и ќе ви доставиме понуда за истите.
Слободан Таневски