Здраво Емитер,
Јас сум заинтересиран за звучници за миксета за озвучување затворен и отворен простор. Миксетата е Soundcraft Spirit Powerstation 600 и на неа ќе се приклучат соло-гитара, акустична гитара, бас-гитара, тапани и вокали. Би сакал да ми дадете предлог за избор на драјвери за кутиите, како и проект за самоградба на звучни кутии со ваши пресметки за кутиите и свртницата. Нормално, ќе си платиме колку што треба.
Тука кај нас во Струмица нудат некои комплети кутии, но повеќе доверба имам кај во, особено кај почитуваниот господин Владимир Филевски.
Благодарам однапред.
Трајко од Струмица

Вашето барање не е доволно јасно – дали за постоечките електрични соло-гитара и бас-гитара веќе располагате со соодветни комбоа (засилувач + звучна кутија), или не? Ако немате, тогаш не е препорачливо нив директно да ги приклучите во Soundcraft миксерот, бидејќи нема да го добиете оној вистински звук на електрична гитара. Препорачувам да набавите VOX, Line6, Peavey или некое слично квалитетно комбо за гитара. На нашиот пазар има голем избор на вакви засилувачи по многу поволни цени – поевтините модели се движат од 100 до 300 евра. Погледнете во Артист системс (www.artist-macedonia.com) и во До Ре Ми - Јамаха (www.doremi-yamaha.com.mk).
Правилно озвучување на електрична гитара се изведува со микрофон поставен непосредно пред звучникот од комбото, а сигналот од микрофонот се проследува до миксерот и преку него до главните звучници од системот за озвучување. Ако во моментов немате доволно средства за набавка на соодветно комбо за електричната соло и бас-гитара, може за почеток да се врши директно приклучување на електричните гитари во миксерот, но задолжително преку DI-box! Цената на еден DI-box е од 35 евра, па нагоре, но него можете да го направите и во самоградба.
Не наведовте колкави средства планирате за звучните кутии? Самоградба се исплати само ако се употребуваат квалитетни (и скапи) звучници. Или, може и со поевтини звучници, но само во случај ако располагате со алат и столарско знаење сами да ја обработите дрвенаријата за кутиите (да не плаќате мајстор за таа работа).
Квалитетен бас/среднотонски звучник од 12 или 15 инчи чини од 70 до 130 евра (и повеќе), а квалитетен високотонски драјвер со намотка од 44 mm и грло од 1 инч исто така е од 70 до 130 евра, но за него треба и хорна која чини од 15 до 35 евра. Вкупно, за една кутија, драјверите, хорната и свртницата чинат од 200 до преку 300 евра. Ако на таа цена се додаде колку би чинела кутијата, ќе се добие прилично висока цена, но ваква звучна кутија направена во самоградба со квалитетни компоненти и добро проектирана свртница може без проблеми да конкурира на поскапи фабрички звучни кутии.
Ако Ве интересира поевтино, но сепак квалитетно решение, можам да препорачам готови звучни кутии од познатата англиска фирма Wharfedale, моделите Titan 12 (12-инчен бас и 44 mm високотонски драјвер, по цена од 211 евра за една кутија) или Titan 15 (15-инчен бас и 50 mm високотонски драјвер, 276 евра за една кутија). Нив можете да ги купите од Аудио Експерт (www.audioexpert.com.mk).
Ако инсистирате на пониска цена и на самоградба, можам да препорачам 15-инчен бас-среднотонски звучник P.Audio E15-200S и високотонски драјвер со 25 mm намотка во интегрирана хорна P.Audio PHT-404P или PHT-408. Овие компоненти беа искористени во проектот TNT-15K, објавен во ЕМИТЕР 3/2012, но за Вашиот случај би препорачал малку посложена (и поскапа) свртница и, се разбира, класична правоаголна кутија.
Владимир Филевски


Здраво Емитер,
Го изработив бројачот од Емитер 12/2011 и тој успешно функционира. Сега сакам да му најдам некоја практична примена, па решив да го поставам во дуќанот кај мајка ми за да ги брои муштериите во текот на еден ден. Претпоставувам дека за тоа ќе ми треба фотосензор и некоја додатна електроника. Барав на интернет некоја шема како да го направам додатното коло. Најдов многу различни шеми, ама не знам која би одговарала за овој бројач. Дали вие можете да дадете некое ваше решение за оваа моја идеја?
Благодарам однапред
Зоран Симјаноски од Прилеп

Бројачот е мошне флексибилен кога е во прашање поврзување на надворешен сензор. Која било варијанта која генерира импулси или претставува обичен прекинувач/тастер може да ја заврши работата. Конкретно за Вашата апликација, постојат многу варијанти за кои само ќе нафрлам некои идеи со кои мислам дека ќе добиете подобра слика околу целава ситуација.
Како прво, при броење луѓе кои влегуваат во просторија (муштерии) мора да се земе предвид дека истиот тој број на луѓе и излегуваат од таа просторија. Според ова, доколку се работи за една единствена врата за влез/излез (како во 90% од случаите), тогаш бројачот би броел двапати еден ист муштерија, еднаш за влез и еднаш за излез.
Наједноставно, ова може да се реши со еден извор на инфрацрвени (IR) импулси преку некоја IR LED диода од едната страна на вратата, а од другата страна како сензор да се употреби некој од интегрираните TSOP17xx инфрацрвени сензори.
Изворот на такт-сигнал би можел да биде класичен астабилен мултивибратор со NE555 на одредена фреквенција, најчесто околу 38kHz. За приемникот може да се изработи едноставно електронско коло кое ќе генерира по еден импулс на излез за секој прекин на IR-зраците на неговиот влез. Како најдобра референца за вакво коло може да послужи проектот "Инфрацрвена бариера" од ЕМИТЕР 5-6/2000. За оваа намена може да послужат и проектите "Детектор на присуство со инфрацрвени зраци" од ЕМИТЕР 9/2007 и "Едноставен инфрацрвен аларм" од ЕМИТЕР 1/2010. Кој било од овие проекти можете да го употребите/прилагодите/упростите за Вашата апликација.
Притоа, само ќе споменам некои фактори кои треба да се земат предвид:
1. Со наједноставната варијанта бројачот ќе ги брои сите влегувања и сите излегувања од просторијата, па со тоа реалниот број на муштерии би бил двапати помал од бројот прикажан на дисплејот од бројачот. За да се избегне ова, треба да се доработи надворешната електроника кај приемникот да генерира по еден импулс на секој втор прекин на IR-зракот, или пак, да се смени програмата за микроконтролерот на бројачот.
2. Поставувањето на инфрацрвената бариера треба да биде на оптимална позиција (висина) за да не се случуваат повеќе прекини на IR-зракот при едно поминување на човек. Ова може да се случува ако бариерата е премногу долу, па од нозете на човек при расчекор добиваме два прекини при само едно поминување на човек, или пак, ако е во висина на рацете, па може да добиеме и до 3 импулси при едно поминување од движењето на рацете на човечкото тело. Според искуството со слични проекти, најоптимална висина е висина на рамениците од човек со просечен раст.
3. Доколку уредот треба да работи и во екстремни температурни услови (температури под 0 °C), треба да се земат предвид сите употребени компоненти. Доколку се работи за дуќан кој е често изложен на температурни промени, може да се случи наутро кога просторијата не е загреана да имаме температури и под нулата, па ако се употребени стандардни компоненти за комерцијална употреба, може да добиеме нефункционален уред сè додека просторот не се загрее на некоја "нормална температура". Доколку ова е случај, треба да се внимава сите употребени компоненти да бидат за температурно подрачје од -40 до +100 степени Целзиусови.
Перица Јакимов