Го изработив електронското палење од ЕМИТЕР 10/07, со намера го вградам во пеглица 126p. Но кај 126p нема класичен разводник туку има само платина и од неа оди жица до бобината, а пак бобината има 2 излези! Дали е во тоа проблемот што бобината е со 2 излези?
Однапред благодарам,
Никола Николовски

Ова електронско палење досега не сум имал можност да го вградам во FIAT-126P (пегличка), и затоа не сум имал можност да се запознаам со начинот како е изведено нејзиното палење. Електронското палење кое го понудив во проектов, исклучиво е наменето за OTO-мотори со 4 цилиндри и со класично-конвенционално палење, како што е опишано во проектот. Тоа доаѓа од фактот што времето t2 на моностабилот е ограничено на t2=1,5ms. Ова време е точно пресметано за работа на ОТО-мотор со 4 цилиндри, а за други ОТО-мотори со повеќе или со помалку цилиндри ќе има друга вредност. Од тука произлегува дека треба да се направат некои измени во вредностите на компонентите C3 и R6.
За да не ви бидат вложувањата за ова палење фрлени во вода, со дополнителни вложувања од околу 50 денари и со искористување на некои компоненти од изработеното палење, обидете се да го изработите електронското палење прикажано на слика 1.
Славко Стојковски


Почитувана Редакцијо.
Имам еден проблем, па се мислев кому да се обратам ако не вам. Ми треба наједноставен програмиран микроконтролер (микрочип), ми треба и начинот на кој е испрограмиран (програмата во C или C++) употребен во некое наједноставно коло. Би сакал да ми понудите некој број од "Емитер" каде што има нешто поконкретно од ова.
Однапред благодарам,
Зоран Зафиров

Во ЕМИТЕР имаме објавено многу проекти во кои е употребен испрограмиран микроконтролер. На пример:
- Програматор за PIC16F84 (ЕМИТЕР 4/03)
- Рекламно светло (Е 7-8/03)
- СМС аларм (Е 10/03)
- Дигитален термостат (Е 12/03)
- Генератор на случајни броеви (Е 2/04)
- Далечински управувач за компјутер (Е3/04)
- Далечинска контрола за РУ модели (Е 7-8/04)
- Осумканален волтметар (Е 11/04)
- Рекламен движечки текст (Е 2 и 3/05)
- Дигитален часовник со термометар (Е5 /05)
- Контрола на уреди со ИЦ телекомандер (Е 9/05)
- Дигитално терморегулациско лемило (Е 11/05)
- Дигитална кодирана брава (Е5/06)
- Колор бар генератор (Е7-8/06)
- Автоматски телефонски повикувач (Е 12/06)
- Универзален далечински управувач (Е 2/07)
- Дигитален LC метар (Е 6/07)
- Компјутерски контролиран сателитски позиционер (Е 9/07)...
Ова се само дел од темите со микроконтролери кои биле обработувани во претходните броеви на ЕМИТЕР. За секој проект има детален опис на софтверот и хардверот (шема и ППК) заедно со детални упатства за самоградба.
Претходните броеви можете да ги набавите од Редакцијата или во "ГАЦ електроника" и "ЕиП електроника".
Поздрав,
Слободан Таневски


Не еднаш сум сакал да дојдам до идеја како да излезам на крај со големата загатка наречена вистина. Понекогаш и самата вистина може да изгледа како измама. Всушност, што е измама? Дали кога му веруваш некому можеш да кажеш дека неговиот соперник е измамник? Дали имаат луѓето мотив да мамат дури и по цена да го уништат својот кредибилитет само за да се појават во некој весник и со тоа да ја потврдат теоријата за петминутна слава? Не еднаш ми одекнувале овие прашања низ ушите како камбани кои заглушувачки ме терале да си поставам уште многу прашања кои и сега си ги поставувам. Дали овој маѓепсан круг може да го направиме спирала и малку по малку да излеземе од него?
Моето лично мислење е многу едноставно. Дали сакаш да веруваш или не? Дали мислите дека ако поверувате ќе немате можност другите да ве сфатат сериозно? Кои се другите? Дали се тие тие што се во право? Шансите ви се 50:50. Или можеби 1:99. Е во тоа е целата работа. 1:99. Изгледаат многу мали, но тука настапува целата вистина. Впрочем, како фамозната Blue book, која се базира на истите шанси за постоење вонземни интелигенции на живот кои ја посетиле нашата не така единствена планета на разум. Тие 1% се сѐ што ни треба да ја докажеме нашата теорија. Најлесно ќе ја искажам со компарацијата на една трудница која е само 1% трудна. Значи, ако само еден случај се верифицира, тогаш вистината е само една.
Не сме сами, луѓе! Зар е тоа толку тешко да го признаете?! Зар повеќе нема да спиете мирно како што спиевте минатата ноќ? Од што се исплашивте? Доколку сакале вонземните пријатели да нѐ сотрат, не се секирајте. Тие тоа ќе го направеа и без ваше одобрување, само што ним тоа ништо не им значи. Зар би сакале вие да сотрете еден мравјалник што не ви стои на патот? Зар би згмечиле едно невино суштество кое не ви е достоен противник? Луѓето можеби би, но не и виш разум кој несомнено постои без да интервенира во еволуцијата на една цивилизација која може и сама да се уништи и без помош од одозгора.
Најмногу се фрустрирам кога ќе наидам на соговорник кој слепо се држи до скептичката теорија само од гледиште на популистичка теорија, која вели: ако не верувате, тогаш не можете да згрешите затоа што другите се фрикови кои немаат врска со стварноста. Но дали? Кои се Фрикови? Ние или вие? Ние кои размислуваме со наши глави или вие кои верувате на туѓи? Секако вие, зашто им се потчинувате на манипулативните влади на напредните држави во светот. Тоа е ваша доблест. Тие подобро знаат. Точно. Тие најдобро знаат, затоа и нѐ манипулираат за да дојдат до бенефит која само тие ќе можат да ја користат, а со тоа и подобро нас да нѐ контролираат. Тоа е целата вистина. А вистината во моментов е единствениот начин да нѐ насочат во погрешна насока.
Зашто целата работа не ја свртиме обратно? Ајде тие нека докажат дека вонземната цивилизација не постои! Нека ни дадат доказ дека не нѐ посетиле никогаш. Ајде од 1947 година ние сме полуделе. Сѐ е монтирано, но што правиме со артефактите кои постојат по пештерите низ цел свет почнувајќи од најстарата цивилизација од која имаме пишани записи - Сумерите. Тие знаеле дека ние сме трета планета во хелиосферичен систем на планети - нешто што модерната цивилизација го открила во петнаесеттиот и шеснаесеттиот век. Секако, Сумерите тоа сами не го виделе, или може и го виделе, но сепак имале нечија помош, очигледно. Што е со сите невидени артефакти кои постојат во речиси сите цивилизации? И тие ли се фабрикувани? Со која цел? Целта е само една. Единствената и права вистина. Вистина која никој нема да се осмели да ја изопачи. Вистина во која сите заедно ќе одговараме без некој да ни суфлира. Тој контакт би бил една од најбитните цивилизациски придобивки кои воопшто можат да и се случат на една планета како нашата. Значи, на кој не му одговара сето тоа? Секако не на обичниот човек околу кој сѐ се врти. Дајте малку смелост. Дајте малку напор да дојдеме до вистината околу која сите патиме.
Кој ќе биде виновен на крај, ако се потврди вистината дека не сме сами? Најбанално е тоа што горе-долу сите веруваат дека во нашиот универзум не сме сами, туку дека има милиони цивилизации. Дрејковата формула на веројатност тоа и го потврдува, но залудно. По сѐ изгледа дека уште долго време ќе се надвикуваме за една работа како што е теоријата на постоење на вонземна раса која нѐ посетила. Впрочем, моето скромно мислење е дека не се работи само за една раса која нѐ посетила. Нѐ посетиле повеке раси на вонземни цивилизации и тоа така ќе биде и во иднина. Тие типови на вонземни цивилизации се разликуваат помеѓу себе по степенот на развиеност и ние имаме контакт најчесто со најнискиот вид - рептилскиот, кој е и најраширен помеѓу артефактите до кои можеме да дојдеме до сега.
Како и да е, скептиците и понатаму ќе се трудат да нѐ исмеваат на различни начини, а ние следбениците на вистината ќе ги трпиме тие игнорантни чудни без'рбетни почитувачи на туѓи интереси со кои тие немаат ништо заедничко. Вербалната војна продолжува. Кој и да победи, едно е сигурно - светот никогаш нема да биде ист.

Следбеник без скрупули кој не се крие зад ничиј грб.
Влад К. Каевски

Ви благодариме за размислувањата кои ги споделивте со останатите читатели на фељтонот "Мистеријата наречена НЛО". Бидејќи јас сум директно засегнатиот скептик, чувствувам потреба да одговорам на некои теми од Вашето писмо.
Дефиницијата на зборот измамник е "човек кој намерно лаже (за некоја своја корист)", а тоа никако не може да се каже за секој соперник на оној кому му верувате. Со други зборови, јас не сум измамник, бидејќи сум убеден дека сите информации кои ги пишувам се вистинити. А сигурен сум дека истото важи и за г. Симјаноски. И за Вас, се разбира. Но, должност на соперникот е да укаже на нелогичните, (ненамерно) неточните наводи и слично. На пример, тоа во овој случај е непотребното прашање: "Дали кога му веруваш некому можеш да кажеш дека неговиот сопарник е измамник?", бидејќи одговорот е очигледен: "Не"!
Правилно сте забележале дека "Тие 1% се сѐ што ни треба да ја докажеме нашата теорија". Точно! И, каде се тие 1% докази? Ги нема! Да се послужам со истата компарација: нема доказ дека "трудницата" е само 1% (или 100 %, или 0,0001%) трудна, па според тоа таа е 0% трудна, односно - таа не е трудница! Во математиката само бројката 0 (нула) е нула, сѐ друго не е нула! Јас уште одамна тврдам дека постои веројатност (стриктно поголема од нула!) дека не сме сами во вселената, но дефинитивен доказ за тоа сѐ уште нема. Уште поважно, нема ни доказ дека некои вонземјани ја посетиле или ја посетуваат Земјата! Затоа, мирно спијам, без кошмари дека некоја огромна рептилска вонземна нога ќе го згазне мравјалникот Скопје. А сигурно сте биле сведок како некои луѓе згмечуваат невини суштества! Зошто би биле поинакви евентуалните вонземјани? Напредната технологија не мора секогаш да биде следена со напреден морал и етика.
Не знам зошто сте убедени дека Вие размислувате со своја глава, а јас верувам на туѓи? Вие, што беспоговорно ги прифаќате информациите на туѓите сензационалистички американски весници ("летачките чинии" на Кенет Арнолд од 1947 год. и слично)?! Јас се држам само до науката, а науката, по дефиниција, не може да биде "своја" или "туѓа"! Науката не може да биде изманипулирана или потчинета од никого, па ни од некоја туѓа земја (па ни од своја!).
Артефактите од старите цивилизации се проучени од науката, а науката (и нашата и туѓата ☺) вели дека нема ниту еден доказ за вонземјани. Не знам од каде Ви е податокот дека Сумерите знаеле дека "ние сме трета планета во хелиосферичен систем на планети" - од некоја туѓа книга, туѓо списание или туѓо писание на интернет? Или тоа го кажал наш човек, напишано во наша книга или наше списание? Во тој случај, дали тој наш човек го знае сумерскиот јазик (☺) и сам дошол до тие сознанија, или таа информација само ја препишал од туѓи сензационалистички извори? Поентата ми е: зошто Вие верувате на туѓи глави, иако декларативно тоа го осудувате?
Следбеник на скептичната наука, кој не се крие зад ничиј грб,
Владимир Филевски