Рубрика: Електроника
Слушно апаратче
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ако имате проблеми со слухот, односно ако слабо слушате или, пак, ако со слухот сè ви е во ред, но сакате да ја шпионирате вашата атрактивна сосетка или соседот кој ве озборува зад грб итн., тогаш големи се шансите да ја остварите намерата со помош на овој минијатурен уред изработен и опишан во проектот што следува.

Ова минијатурно евтино електронско коло е за општа намена, но главна примена му е како слушно помагало. Значи, во овој мал проект целосно е опишано електронско коло кое со малку труд и пари може да го изработи секој електроничар, се разбира, ако има потреба од него. Концептот на ова коло е со помош на мал кондензаторски микрофон да ги собира околните акустични сигнали и со одредени засилувачки степени реализирани во него повеќекратно да ги засили. По ова засилување, уредот преку соодветна слушалка аудиосигналот го испорачува до нашето уво.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1028
Интегрирано коло: TDA2822M;
Транзистор: BC517;
Микрофон: електрет
 

Предлог решение за маска на слушното апаратче.


Слушното апаратче во изведба на напиот читател Јован Шикалоски од Охрид.

Слушното апаратче во изведба на напиот читател Јован Шикалоски од Охрид.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.