Рубрика: Омнибус
Mилијардери се сè помлади луѓе
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Неодамна американскиот финансиски магазин "ФОРБС" ги одбра осумте најбогати луѓе. Интересен е фактот што новите милијардери се сè помлади луѓе. Осумте кандидати, меѓу кои се и основачите на Google и творецот на социјалната мрежа Фејсбук, се избраниците на Форбс, кој ги наведе овие богати луѓе од технолошко-информатичката сфера како наследници на Бил Гејтс. Гејтс е милијардер уште од 1987 година, кога сè уште немал ни 32 години. Како најмлад милијардер неговото богатство тогаш било проценето на 1,25 милијарди долари, 900 милиони долари повеќе од истиот период претходната година.

Сите кандидати од листата на Форбс имаат помалку од 40 години, четворица од нив се Кинези, тројца се од Америка, а еден е Јапонец. Како што гледате, жолтата раса води! Дел од овие милијардери своето богатство го здобиле преку компании за интернетски игри или социјални мрежи и сè уште ги управуваат фирмите кои тие самите ги создале.

Чен Тианкиао

Јошиказу Танака

Марк Цукерберг

Лери Пејџ и Сергеј Брин

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.