Рубрика: Аеронаутика
Од воздухопловната историја: Јаковлев ЈАК-15
Автор: Марјан Трајков
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


По Втората светска војна, како и останатите светски воздухопловни сили, и Советскиот Сојуз се впуштил во трката за што побрзо усвојување на млазната технологија и нејзина практична примена во новите повоени типови авиони. Така, во особено успешниот ловечки авион од воениот период, "Jakovlev Jak-3 (Jak-9)", е вграден германски турбомлазен мотор "Junkers Jumo 004B" од залихите на воениот плен, кој во тоа време веќе бил предвиден да се произведува во Советскиот Сојуз под ознаката "RD-10". Новиот авион бил означен како "Jak-15". Ова е приказната за него.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.