Рубрика: Астрономија и астронаутика
Кратка историја на астрономските откритија (1)
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Астрономијата е една од најстарите науки-датира од античкиот период. Уште тогаш Хипарх ги класифицирал ѕвездите според нивниот привиден сјај во 6 категории (најсјајните 1- ва категорија, најслабите 6 – та категорија). Во овој напис даваме пресек на развојот на оваа наука низ вековите од тие најдамнешни времиња па се до денес и вклопувањето на современите квантни теории во неа.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.