Рубрика: Автомобилска техника
Системи за контрола на стабилноста
Автор: Љубиша Трипуноски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Омасовувањето на системите за контрола на стабилноста започнува во деведесеттите години на минатиот век. Бројната електронска логистика направи своевидна револуција во сигурноста и активната безбедност на автомобилите. Значително го олеснува управувањето со автомобилите во несакани ситуации и при лизгави подлоги, исправувајќи ги лошите проценки и грешките на возачот. Овие системи беа задолжителна опрема кај скапите и ексклузивни лимузини и спортски автомобили, а во последно време сè почесто ги има и во автомобилите достапни за поширок круг купувачи.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.