Рубрика: Електроника
Импулсен стабилизатор на напон
Автор: Драган Јовановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во случај кога разликата помеѓу влезниот и излезниот напон на некој стабилизатор на напон е голема доаѓа до големо загревање на серискиот транзистор. За да се одбегне ваквото преоптоварување на транзисторот, може да се направи стабилизатор со импулсен начин на работа, каде што серискиот транзистор не работи постојано туку импулсно.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.