Рубрика: Електроника
Регулатори нa напон за автомобил (1. дел)
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во текот на процесот на надополнување на акумулаторската батерија во автомобилот од страна на генераторот на еднонасочна (динамо) или наизменична струја (алтернатор), потребен е регулатор на напон кој во точно одреден момент ќе го прекине надополнувањето со електрична енергија, а со цел да го заштити акумулаторот. Во спротивно, енормно ослободената топлинска енергија би довела до прегревање и испарување на електролитот, а со тоа и до уништување на батеријата. Регулаторите на напон според изведбата се делат на електромеханички или електронски, а според намената, регулатори за динамо или алтернатор. Во овој прв дел од написот ќе се запознаеме со градбата на динамото и алтернаторот, како и со нивните електромеханички регулатори на напонот.

Принципиелна електрична шема на механички регулатор на напон за алернатор

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.