Рубрика: Телекомуникации
DRM – нов дигитален радиосистем
Автор: Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Digital Radio Mondiale (DRM) претставува конзорциум формиран во 1998 година од страна на релевантни субјекти: BBC, Deutsche Telekom, Deutsche Welle, Europe 1, Fraunhofer Institute, Harris, JVC, NHK (национална радиодифузија на Јапонија), Radio Canada, Radio France, RAI, Sangean, Sony, Telefunken, Teracom, Thomcast и други, со цел да се проектира и имплементира унифициран стандард за дигитална радиодифузија во фреквенцискиот спектар под 30 MHz, кој ќе може да ги искористи (со мали модификации) постоечките AM предаватели.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.