Рубрика: Астрономија и астронаутика
Црни Дупки
Автор: Јурица Катичиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2003.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Феноменот црна дупка е многу необичен и бара знаења не само од класичната физика, туку и од теоријата на релативност на Алберт Ајнштајн и квантната физика. Црната дупка претставува објект кој е непоимлив за човековиот разум и во нејзината близина и внатрешност владеат толку екстремни услови што никому не би му препорачал да посети црна дупка.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2003. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.