Рубрика: Омнибус
Нобелови награди за 2009 година
Автор: Билјана Дијанисиева
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Оваа година, пет од тринаесетте Нобеловци се жени, што воедно е и најголем број на жени кои ја добиваат оваа награда во една година. И овој пат, лепезата на областите во кои работат лауреатите е извонредно широка – од методи за заштита и дешифрирање на ДНК, до воспоставување на глобални мрежи за комуникација и меѓународна дипломатија. Следуваат повеќе детали за секој од Нобеловците.

Добитниците на Нобеловата награда за физика - Бојл, Као и Смит.

Добитниците на Нобеловата награда за хемија - Рамакришнан, Јонат и Стејц.

Добитниците на Нобеловата награда за медицина - Елизабет Х. Блекбурн, Керол В. Грејдер и џек в. Зостак.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.