Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Сензори (1)
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Сензорите се среќаваат насекаде во секојдневниот живот, во автомобилот што го возиме секој ден, во разни машини за обработка на материјали на кои работиме во текот на работното време, во авионите со кои летаме на оддалечени дестинации и во многу други примери на разни мерења. Сензорите се претворачи на промената на некаква неелектрична големина или параметар во сигнал кој носи информација за таа промена. Тој сигнал, по својата природа, може да биде: електричен, оптички или механички. Што се крие зад оваа дефиниција, ќе видиме во следниов напис, со напомена дека нашиот интерес се претворачите во електричен сигнал, кои се најмногу користени во практиката.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.