Рубрика: Електроника
Меко вклучување на халогенките кај автомобилите
Автор: Драган Јовановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дополнителните халогени светилки сé повеке се користат во автомобилите поради пријатната боја и високата ефикасност. Единствен недостаток им е високата цена. Во споредба со обичните светилки кои се користат во автомобилите, би требало да бидеме позадоволни во однос на времетраењето, но во пракса не е сосема така. Моментот кога тие прегоруваат е моментот при вклучувањето кога влакното е ладно и има многу мал отпор отколку при загреано влакно. Струјата што тече низ ладно влакно е пет до десет пати поголема од номиналната струја која тече низ усвитеното влакно.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК006
Транзистор: IRFZ 44N
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.