Рубрика: Астрономија и астронаутика
Небото над Македонија во февруари
Автор: Андреја Бабамов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Овој месец нема да има ништо посебно на небото над Македонија, освен прекрасните Сатурн и Јупитер. Сепак, најубавото од сите неба - зимското, вреди да се искористи, па за оние кои имаат оптички помагала, би ги препорачал секогаш интересните т.н. Месие објекти (од истоимениот каталог). Овој каталог изобилува со објекти од длабокото небо, и многу од нив лесно се забележуваат и изгледаат прекрасно низ аматерски телескоп, или со помош на едноставен двоглед.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.