Рубрика: Електроника
I2C комуникација
Автор: Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


I2C комуникацијата, развиена пред 20 години од страна на фирмата Филипс, во почетокот била наменета за едноставен начин на комуницирање меѓу интегрирани кола на една иста печатена плочка, при што се намалува бројот на нивните изводи. Од тоа произлегува и специфичниот начин на означување на нејзиното име како комуникација меѓу интегрирани кола (I2C = Inter IC). Во натамошниот развој оваа комуникација добива поширока примена.
Каде се применува и како функционира I2C комуникацијата прочитајте во текстот што следи.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.