Рубрика: Информатика
VIA nano процесор - Isaiah
Автор: Бранко Атанасовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


VIA Tehnologies Inc. е тајванска компанија која првенствено е позната по производство на чипсетови за AMD и Intel платформи, како и производство на матични плочи и мемории. Но, компанијата во своите погони произведува и процесори, па иако во сенка на големите играчи, VIA во своето портфолио има низа на успешни x86 процесори од кои првите модели се уште од далечната 1990 година. Тоа што е карактеристично за VIA на ова поле е тенденцијата на производство на процесори со ниска потрошувачка на енергија, која понекогаш одеше и на штета на перформансите. Компанијата очигледно не отстапи од овој правец, па откако најави дека нејзините инженери работат на нова процесорска архитектура со кодно име Isaiah, ова лето се случи и официјално претставување на моделите од новата генерација процесори, осма по ред, наречени VIA Nano Processor.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.