Рубрика: Астрономија и астронаутика
50 години НАСА
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кога ќе се спомене истражување на вселената и вселенските мисии веднаш ви паѓа на ум едно име - НАСА. Оваа американска агенција чиешто име стана синоним во своето досегашно постоење, го испрати првиот човек на месечината, беше клучна сила во изградбата на ИСС, нејзините вселенски летала ги посетија сите планети во Сончевиот ситем, а наскоро ќе ја посетат и џуџестата планета Плутон, нејзините ровери сé уште талкаат на површината на Марс, а нејзините телескопи ја набљудуваат длабоката вселена низ повеќе бранови подрачја - видливи и невидливи, а на Земјата учествуваа во поставувањето на новите стандарди во авијацијата. Но, како сé започна?

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.