Рубрика: На граница на науката
Мистеријата наречена НЛО (12. дел)
Автори: Стојмир Симјаноски, Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Една од најинтересните теми за размислување и мечтаење секако е можноста за постоење вонземен живот, по можност разумен, па уште и контакти со него, па уште и да личи на Џејн Фонда (филмот "Барбарела") или Ким Бесинџер ("Мојата маќеа е вонземјанин")... Сериозно, темата вонземен живот е на менито на секој интелектуалец гладен за интелектуална храна. Дискусиите за можноста за појава на вонземен живот, условите кои се потребни, патиштата на нивната еволуција итн. се едни од ретките случаи каде секој може да биде во право, независно од тезата која ја застапува. Еве две различни размислувања на оваа тема...

Во овој фељтон мистеријата наречена Неидентификувани Летачки Објекти (НЛО, UFO) ја расветлуваат најпознатиот македонски уфолог Стојмир Симјаноски, кој ја застапува тезата за постоење НЛО и нивното вонземно потекло, и "дежурниот скептик" Владимир Филевски, кој апсолутно го негира тоа. Концептот на овој фељтон го има следниов облик: прв е текстот на Симјаноски, потоа одговорот од Филевски, а на крај евентуалната реплика од Симјаноски, на која Филевски нема право на контрареплика. Веруваме дека ваквиот концепт ќе предизвика голем инетес кај читателите, за кои очекуваме активно да се вклучат во оваа полемика!

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.