Рубрика: Информатика
Водич низ БИОС (1. дел)
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Bios чип

Куп хардверски компоненти, куп софтвер. Како сето тоа да функционира како целина? Со помош на оперативен систем - ќе рече некој. Точен одговор, но не целосен. И оперативниот систем е софтвер - како, пак, тој да се иницијализира? Тука е едно мало чипче на матичната плоча со "троа" софтвер на него.

А неговото име е BIOS (Basic Input Output System). Честопати го сретнуваме и во оваа (погрешна) интерпретација – Binary Input/Output System, или Basic Integrated Operating System, или (бог да чува!) Built-in Operating System. Последнава интерпретација е тотален "нонсенс", а ќе видиме и зошто.

Клучни зборови:
Bios чип

Bios чип

PC Clock генератор

PC Clock генератор

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.