Рубрика: Електротехника
Постапки за мерење на отпорноста на заземјување (2)
Автор: Златко Николовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во претходниот напис на истава тема стана збор за важноста на отпорноста на заземјување и потребата за исправна заземјувачка инсталација. Сега е момент да се премине на она на што е посветен и овој серијал - постапките за мерење на заземјувањето. Во овој број детално ќе биде опишана најкористената метода во праксата - методата со градиент на потенцијалот. Останатите две методи ќе бидат обработени во наредниот број на ЕМИТЕР. Во текстот што следува се обработени принципот на мерење и можностите за употреба на методата со градиент на потенцијалот кај различните заземјувачки системи. Опишана е и постапката за мерење на специфичниот отпор на почва.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.