Рубрика: Електроника
Компаратори со 555-ка
Автор: Георги Ефтимов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Интегрираниот тајмер 555 најчесто се користи како моностабилен (ММВ) или како астабилен (АМВ) мултивибратор. Малкумина се фаќаат за 555-ката кога им е потребен компаратор со екстремно голем хистерезис. А ова интегрирано коло е како создадено за таа намена.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК416
ИК NE555;
релеј 12Vdc;
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.