Рубрика: Информатика
nVidia и AMD - борба за превласт
Автор: Бранко Атанасовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Како што многу често се случува во светот на производителите на врвниот хардвер, речиси истовремено конкурентните компании "исфрлаат" на пазарот, условно кажано по намена и перфоманси, слични производи. Во овој напис ќе ги разгледаме новите линии на професионални графички картички на двата моментално најконкурентни производители во оваа област на пазарот. NVIDIA Quadro и AMD FirePro професионалните графички картички се разликуваат од нивните десктоп браќа и претходници по многу нешта, започнувајќи од голема количина на меморија, поддршка со нови драјвери (управувачки програми), нов придружен софтвер и низа други работи.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.