Рубрика: Информатика
Дигитален компјутерски доказ (2)
Автор: Анис Сефиданис
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 206 - 7-8/2023.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Криминалниот акт може да се изврши на кој било компјутер поврзан во локалната или светската мрежа. Но, штом хакерите бидат откриени, ред е на истражителите да обезбедат посредни реални докази за стореното дело. Светската судска практика ги прифаќа компјутерски генерираните и компјутерски меморираните докази под соодветно дефинирани услови, а најтешко е да се добие таканаречен дигитален доказ без пукнатини, цврст доказ кој ги покрива сите објаснувања и заклучоци...

Во ова продолжение ќе стане збор за процедурите за собирање на посредни компјутерски докази, корисниците на компјутерските дигитални докази, начинот на подготовка на дигиталните докази за вештачење, а за крај даваме преглед и на препораките на IOCE за управување со дигиталните докази.

 

Извадок од книгата “Дигитална форензика - методика на истражување на електронски криминал” од авторите: д-р Ристо Христов, д-р Анис Сефиданис, м-р Зорица Каевиќ

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 206 - 7-8/2023. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.