Рубрика: Електроника
QUAD засилувач за PC
Автор: Милчо Узунов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-6/2021.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Моментот на триумф – уредот работи совршено

Додека работам на компјутер, секогаш слушам музика од некое интернет радио при што музиката никогаш не е гласна, но сепак постојано е присутна покрај мене. Како помину­ваше времето слушајќи ги радиоста­ници­те, сè повеќе почна да ми пречи лошиот и фреквентно ограничен тон кој доаѓаше низ малите компјутерски звучници на мојата маса. Така решив да одвојам дел од времето во конструкција на фи­зич­ки мал и не многу моќен аудио­за­силувач, но засилувач кој има одлични перформанси, мали димензии и лесна конструкција со електронски компоненти кои лесно се набавуваат и немаат високи цени.

Поголемиот дел од времето сè по­веќе го поминуваме покрај нашите ком­пјутерски единици. Несомнено, во оваа група се гледам и себеси, бидејќи покрај обврските што ги имам во текот на ден­от надвор од мојот дом, речиси ¼ од времето кога сум дома го поминувам покрај компјутерот. Додека работам, секогаш слушам некоја музика којашто, се разбира, никогаш не е гласна, но сепак постојано е присутна покрај мене. Покрај масата имав стари активни мали звучници кои не заземаа многу простор, но и не звучеа добро. Всушност, во прво време ми служеа за информативни цели, да се слушне некоја порака на YouTube, или некој новинарски прилог, чиј линк залетал во моето електронско поштен­ско сандаче. Но, со текот на времето се појавија многу радиостаници чии стри­мови можат да се слушаат преку интер­нет, па така постојано наоѓав нова ста­ни­ца чиј избор на музика почнуваше сè повеќе да ми се допаѓа. Како помину­ваше времето слушајќи ги радиоста­ници­те, сè повеќе почна да ми пречи лошиот и фреквентно ограничен тон кој доаѓаше низ малите активни звучници на мојата маса. Така решив да одвојам дел од времето во конструкција на фи­зич­ки мал и не многу моќен аудио­за­силувач.

Поглед во внатрешноста на изработениот мал PC QUAD засилувач

Засилувачот е изработен во QUAD (4-канална) изведба за да можам да приклучам втор пар на звучници и во друга просторија. Двата стереозасилувачи имаат посебни потенциометри за Volume со што може да се нагоди различна јачина на звукот во двете простории.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК2101
Печатена плочка: ППК2102

ИК: LM833N, LM3886TF, LM7818, LM7918, LM7812
транзистори: 2N5551

 
Датотеки за преземање:
* најавете се за да можете да ги преземете датотеките
Клучни зборови:
Моментот на триумф – уредот работи совршено

Моментот на триумф – уредот работи совршено

Малиот PC QUAD засилувач поставен и подготвен за пуштање 'во погон'

Малиот PC QUAD засилувач поставен и подготвен за пуштање 'во погон'

Поглед во внатрешноста на изработениот мал PC QUAD засилувач

Поглед во внатрешноста на изработениот мал PC QUAD засилувач

Изработената предна маска за малиот PC QUAD засилувач

Изработената предна маска за малиот PC QUAD засилувач


Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-6/2021. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.