Рубрика: Информатика
Како Интернет Архивата ја прави Википедија поверодостојна
Автор: Ива Зафировска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-6/2021.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Не секоја од врските на Википедија референциите функционира – некои водат до згаснати сајтови, некои до книги достапни само во печатена форма, некои до содржини достапни единствено со плаЌање. И тука на сцена стапува Интернет Архивата, која има за цел да овозможи непречен пристап до изворните информации. Операторот на Wayback Machine им овозможува на корисниците на Википедија да ги проверуваат референциите, како од книги така и од веб-извори. Навидум едноставна работа...

Главна причина поради која луѓето толку многу се потпираат на Википедија, и покрај сите нејзини несовршености, е тоа што секое тврдење во неа треба да биде поткрепено со референци. Секоја реченица што не е поткрепена со креди­билен извор, ризикува да биде означена со етикетата “потребен е цитат”. Овие референции се тука за секого кој сака да дознае повеќе за некоја тема или да се увери дека тие всушност го потврду­ваат изнесеното во даден запис на Вики­пе­дија. Вака барем би требало да биде, ако рефе­рентните извори се сè уш­те достапни...

 

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-6/2021. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.