Рубрика: Информатика
EnGEnius решение во облак за менаџирање мрежи
Автор: Јулијана Дамјановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2020.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Имате потреба од поставување безжична пристапна точка или рутер до некоја нова канцеларија? Без паника! Сè што треба да направат вработените е да го вклучат уредот во струја и воала –  целосно функционална и безбедна мрежа, која може да се менаџира и одржува од кој било крај на светот, без дополнителни трошоци за поставување, без гломазен персонал за одржување.  Звучи премногу добро за да биде вистинито? EnGenius нуди евтини решенија за безжично вмрежување базирани на облак, коишто овозможуваат заштеда на време и пари, заедно со можност за намалување на емисијата на јаглерод диоксид!

Водењето бизнис, од која било вели­чина, без брз и стабилен интернет со одлична жичена и безжична мрежа, е незамисливо денес. Тоа е исто како да се обидувате да живеете без струја или без вода. Интернетот и брзата конекција се витални за сите бизниси и тоа е при­чи­на­та зошто безжичниот рутер наменет за приватните корисници повеќе не е соодветен за друга дејност, освен за хонорарците што работат од дома.  Ако бизнисот има повеќе од една локација, ќе биде потребна цврста мрежа, која на вработените, на корисниците и на посе­ти­телите им нуди лесен пристап до ста­билен интернет.

Методот на одржување безжични мрежи базиран на облак овозможува интернет-мрежа во повеќе канцеларии и низа локации, без да се јави потреба да се испраќаат техничари за поставување или одржување на мрежата. Замислете дека имате можност да испратите без­жична пристапна точка или рутер до некоја нова канцеларија, а сè што треба да направат вработените е да го вклучат уредот во струја и за неколку минути да имаат целосно функционална и безбедна мрежа, која може да се менаџира и да се одржува од кој било крај на светот.

Благодарение на паметниот софтвер и врвниот инженеринг на мрежи, EnGenius сега нуди евтини решенија за безжично вмрежување коишто се бази­рани на облак, кои може да се постават и да се менаџираат речиси од целиот свет, од страна на секој кој има некакви познавања од ИТ.

Во овој напис ќе ги анализираме мреж­ни­от приклучок базиран на облак EnGenius ECS1112FP и Wi-Fi пристапната точка ECW230. Обете решенија се дизај­ни­рани така што софтверот, кој го кон­тролира пристапот до уредите и како тие функционираат, се поставува и се складира во сервер на облак.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2020. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.