Рубрика: Аудио и видеотехника
Дигитални видеокомпресии (1)
Автор: Милчо Узунов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4-6/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дали дигитализацијата ги уништува аналогните сигнали, односно дали при процесот на дигитализацијата, аналогните сигнали губат од својот квалитет или содржина? Сепак, идеалниот оригинален облик на сигналот не може да се задржи откако тој ќе помине низ системите за пренос. Како за пример ќе спомнеме дека и при наједноставен пренос на аналогните сигнали, шумот кој е неизбежен придружен “зачин” во овој процес ќе го измени изгледот на изворниот аналоген сигнал... Дали дигиталните податоци можат да се менаџираат во својот природен (native) формат? Колкави се количините на податоци за прикажување на една дигитална слика (1 frame), а колкави за една секунда видео?

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4-6/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.