Рубрика: Автомобилска техника
Електрични возила: Можности и карактеристики (3)
Автор: Дејан Пејовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-3/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во претходните броеви на Емитер ги презентиравме еднонасочниот, асинхрониот мотор и синхрониот со перманентни магнети како можни погонски мотори кај електричните возила. Во оваа статија ќе биде разгледан уште и електронски управуван релуктантен мотор, со предлог на енергетски преобразувач за прилагодување на напонот на напојување. За сите овие типови мотори ќе биде направена споредбена анализа на нивните карактеристики.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-3/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.