Рубрика: Информатика
Невидливост на интернет – заблуда или вистина?
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-3/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Острата борба против пиратеријата предизвика интензивно пронаоѓање на “алтернативни решенија” за тоа како да се дојде до посакуваната содржина, заобиколувајќи го плаќањето на авторските права. Едно од таквите решенија е криењето на интернет активностите од провајдерот.

Но, дали е тоа навистина можно?

Да видиме…

2400 евра (да, две илјади и четири­стотини?!) за три филма гледани преку популарниот POP CORN е сумата што треба да ја платат мои драги пријатели кои се на гурбет во Германија. Не зна­ејќи ги законите и правилата на нивниот интернет провајдер, минаа три пријатни вечери гледајќи филмови. За кусо време им стигна известувањето поради коешто им преседнаа и филмовите, и интернет­от во целина. Од незнаење… но за жал, гер­ман­ските закони не познаваат исклу­чок по тој основ. Тоа и ме поттикна да ги напишам редовите што следат, а и да разјасниме некои актуелни заблуди и дилеми!

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-3/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.