Рубрика: Аеронаутика
Конкорд или современа бајка за Трнорушка
Автор: Владимир Андоновиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4-6/2017.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Околу Конкорд се исплетени многу приказни. Повеќето точни. Со овој напис сакаме да го оживееме споменот на еден од најуспешните, најдобрите или барем најконтроверзните авиони на сите времиња. За време на својот оперативен век од 34 години (02.03.1969 – 26.11.2003) Конкорд имаше многу приврзаници, но и моќни непријатели. Сепак, едно е точно: тој никого не оставил рамнодушен.

Клучни зборови:
Во кокпитот на Конкорд

Во кокпитот на Конкорд

Патничката кабина во Конкорд

Патничката кабина во Конкорд

Моментот на фаталната несреќа што го означи крајот за Конкорд

Моментот на фаталната несреќа што го означи крајот за Конкорд

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4-6/2017. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.