Рубрика: Омнибус
Топ научни теми во 2014 година
Автори: Петар Лагудин, Томе Скендеровски, Александар Кондински
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-2/2015.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Следејќи ги достигнувањата во областа на науката, неколку американски научни списанија објавиа ранг-листи на научни остварувања и откритија, кои биле топ-теми во 2014 год.. Од сите нив, нашиот редакциски колегиум одбра повеќе топ-теми, научни откритија и достигнувања. коишто, според нас ја одбележаа минатата година на научно поле. Еве го нашиот избор...

Откриен доказ за брановата природа на гравитацијата?; Прво спуштање на роботизиран лендер на комета; Првиот лет на вселенскиот брод “Орион”; Синтетизирани се хромозоми; Откриен метан на Марс; Конструиран е електронски чип кој имитира човечки мозок; Стем-клетките во функција на лекување на дијабетесот; Напредок во трката за производство енергија со нуклеарна фузија; Нови сознанија за сатурновата месечина Титан; Откритие на пластични камења; 40-процентна ефикасност на соларните панели; Лансирање на орбитирачката опсерваторија за CO2; Науката откри дека кучињата го препознаваат гласот на своите господари; Вештачка интелигенција; Чекор напред за суперспроводниците; 3Д-печатење и во градежништвото; Удар на хидрауличното разбивање; Потврда на елементот 117; Меѓународна година на кристалографијата; и Нови чекори кон 2Д-материјалите. 

За секоја тема прочитајте повеќе во текстот што следи...

Спуштање на роботизираниот лендер, Филе, на површината на кометата 67P/C-G.

Чудниот пластичен камен откриен на Хаваите, според геолозите навестува воведување на нова геолошка епоха, т.н. “Антропоцен”

3Д печатењето започна да се применува во градежништвото

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-2/2015. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.