Рубрика: Информатика
Најчести грешки при програмирање во Јава
Автор: Илија Трајкоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-2/2015.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој напис ќе се осврнеме на најчестите грешки што ние, програмерите ги правиме несвесно во текот на програмирањето, што подоцна резултираат со главоболки и многу изгубено време. Ќе се задржиме најмногу на оние грешки што најчесто се прават од невнимание, недоволно знаење за внатрешните механизми на JVM, како и за грешките коишто се најтешки за забележување и отстранување.

Најчестите грешки што се прават при програмирање во Јава. Осврт на скриените правила на јазикот коишто често ги забораваме и правиме грешки што нè чинат време и труд да ги отстраниме. Грешките ќе ги поделиме како: • Грешки во кодирање; • Следење погрешни конвенции во кодирање; • Користење искуства од други програмски јазици; • Користење лоши практики при брзање; • Лошо планирање на модел на податоци.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-2/2015. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.