Рубрика: На граница на науката
Мистериите на смарагдната плоча
Автори: Љупчо Спасевски, Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11-12/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Смарагдната плоча е еден од најмистериозните предмети кој, според една стара легенда, датира од некоја непозната претпотопна цивилизација. Според едно друго предание, Смарагдната плоча ја нашол Александар Македонски во неговото освојување на Египет. Текстот бил преведен во Александрија и е еден од најстарите познати алхемиски текстови. Смарагдната плоча никој повеќе не ја видел, а преведениот текст останал во Александриската библиотека, но и тој негде во 2. век пр. н. е., исчезнал. Така останал непознат сè до средниот век кога е пронајдена една стара копија и преведена на латински јазик. Што кажува тој текст? На оваа тема дебатираат Љупчо Спасевски и Владимир Филевски

Реплика на смарагдната плоча

Тот и Хорус на староегипетски релјеф

Приказ на Хермес Трипатимоќниот во сиенската катедрала

Исак Њутн кој го превел текстот од смарагдната плоча

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11-12/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.