Рубрика: Медицина
Дигитализација и 3Д-печатење во стоматологијата
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11-12/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Порано, во изминатите години, производството на забни протези и имплантати се темелело на метода во која се земал отпечаток со користење на специјален восок. Оваа метода се смета дека е стара над 5000 години. Во восочната постапка стоматолозите се потпираат на профилирање на оштетениот заб (или заби) со внимателно следење на производни чекори и со макотрпна работа. Во текот на последната деценија, дигиталните алатки и технологии го скратија времето на изработка, ги поевтинија цените и им овозможија на забните лаборатории да изработуваат многу попрецизни модели.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11-12/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.